Verzorging van jong leer: Wanneer moet je beginnen en hoe?

Het gezicht is de buitenkant van wie we echt zijn, en het behouden van een gezond, mooi uitziend vel is een oefening in zelfzorg. Wanneer is het tijd om met een skin care routine te beginnen, en hoe doe je het goed? We zetten alle informatie voor je op een rijtje, zodat je je kunt wijden aan het verzorgen van je jonge huid.

Wanneer moet ik beginnen met het verzorgen van mijn huid?

Het is nooit te vroeg om je huid te verzorgen. Wanneer je jong bent, heeft je huid nog steeds dezelfde verzorgingsbehoeften als wanneer je ouder bent. Doordat de huid wordt blootgesteld aan het zonlicht, afvalstoffen en verschillende milieuomstandigheden, heeft elke leeftijd een skin care routine nodig. Hoewel het oké is om te experimenteren, volgen kinderen vaak al de verzorgingsroutine van hun ouders.

Een ideale routine voor pubers en tieners begint met regelmatig wassen en het gebruik van een milde zonnebrandcrème. Als kinderen ouder worden, kun je meer producten toevoegen zoals reinigers, serums, kalmerende lotions, maskers en crèmes voor het gezicht.

Hoe verzorg je je huid als je jong bent?

Het beginnen van een huidverzorgingsroutine is een verantwoordelijkheid die serieus moet worden genomen. Anti-aging producten zoals anti-rimpel crèmes, toners of serums zijn niet nodig of bedoeld voor jeugdhuid.

De juiste reiniger is de basis van een goede routine. Kies een die vrij is van alcohol, is gemaakt voor jouw type huid en die milieuvriendelijk is. Voor het gezicht is als basis een herstellende crème nodig, die hydrateert en jeugdige elasticiteit aan de huid geeft.

Luister naar je huid. Als je merkt dat je er droog, trekkerig of ontstoken uitziet, ga dan naar een dermatoloog voor een diagnose.

Waarom is hydrogeen belangrijk?

Hydrateren is een belangrijk onderdeel van de huidverzorgingsroutine. Het is verstandig te genieten van een gezonde hydratatie binnen je lichaam, maar ook van buitenaf. Door te hydrateren met toners, serums en moisturizers voorkom je dat je huid verbrandt en dat je een droge huid krijgt.

Waarom moet ik een goede zonnebrandcrème gebruiken?

Hoge blootstelling aan de zon zijn schadelijk voor de huid, vooral als je jong bent. Uv-straling kan de gezondheid van de huid beschadigen, wat kan leiden tot fijne lijntjes, pigmentvlekken en rimpels.

Kies een goede zonnebrandcrème die droge huid vermijdt, een hoge SPF geeft en meerdere UVA- en UVB-filters bevat. Zorg er ook voor dat je je gezicht vaker insmeert met zonnebrandcrème, omdat je huid naarmate je ouder wordt ook vatbaarder wordt voor schade.

Kan het gebruik van producten voor het gezicht met exfoliërende stoffen naast schade ook voordelen hebben?

Ja, exfoliërende producten kunnen huidproblemen zoals acne verminderen door het verwijderen van dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen. Ze werken ook als een booster voor je huidverzorgingsroutine door de doorbloeding, dermale hydratatie en het herstellen van vitale voedingstoffen.

Het negeren of het niet gebruiken van de juiste exfoliërende producten kan leiden tot een oneffen teint, grove poriën en een lichtere huid. Hou er rekening mee dat het gebruik van een exfoliërend product of scrub niet meer dan drie keer per week aanbevolen wordt.

Wat is de beste manier om te voorkomen dat mijn huid gaat verouderen?

Het is nooit te vroeg om te beginnen met het voorkomen van huidveroudering. Hieronder staan enkele tips om je huid op de juiste manier te verzorgen:

 • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF.
 • Gebruik dagelijks hydraterende producten zoals lotions, crèmes en toners.
 • Gebruik ingrediënten die het veiligste zijn voor de huid, zoals aloë vera en vitamine E.
 • Gebruik anti-rimpelproducten anders dan alleen maar cosmetica.
 • Gebruik antioxidanten zoals vitamine C om de huid te beschermen.
 • Gebruik regelmatig een gezichtsmasker.
 • Bouw een verzorgingsroutine op die je kunt volgen.
 • Verminder stress door je lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.
 • Blijf uit de zon tussen de middag wanneer de UV-straling het sterkst is.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn huid goed blijf verzorgen?

Je huid verandert aan de lopende band en een routine die enkele maanden goed for je was kan op een later moment toch niet meer werken. Houd een paar dingen in gedachten om ervoor te zorgen dat je jonge huid goed verzorgd blijft:

 • Verminder blootstelling aan de zon, vooral tussen de uren 11.00 en 15.00.
 • Verminder of elimineer het gebruik van schoonheidsproducten die zijn gemaakt met chemicaliën.
 • Drink genoeg water om je cellen goed gehydrateerd te houden.
 • Gebruik producten met natuurlijke oliën zoals olijf- of amandelolie om je huid te hydrateren.
 • Gebruik producten die zijn verrijkt met antioxidanten zoals vitamine C om je huid te beschermen tegen schade.
 • Gebruik doelgerichte huidverzorgingsproducten die de teint en elasticiteit van de huid verbeteren.
 • Gebruik natuurlijke exfoliërende producten zoals enzymatische exfol