Roodharig, blonde of brunette. Waar komt haarkleur vandaan?

Het kiezen van de juiste haarkleur kan een complex en lastig proces zijn, dat zichzelf vele vragen stelt. “Moet ik kiezen voor die rode lokken of toch liever voor blond of bruin?” We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Maar waar komt haarkleur eigenlijk vandaan, en wat bepaalt of je bijvoorbeeld roodharig bent?

Laten we beginnen bij het begin; alle haren van mensen bevatten een eiwitstof genaamd ‘keratine’. De kleur van je haar is het gevolg van kleurstoffen die worden gevormd in je haar. Deze kleurstoffen worden melanine genoemd. Er zijn twee soorten melanine in je haar: eumelanine en pheomelanine. De eerste bepaalt je kleur, de tweede bepaalt de mate waarin deze kleur eruit ziet.

De kleur van je haar wordt bepaald door het evenwicht tussen de twee soorten melanine. Als je bijvoorbeeld veel pheomelanine hebt, dan komt je haar er licht uit te zien, zoals bij blondines. Als je veel eumelanine hebt, dan is je haar donkerder, zoals bij brunetten. Het kan ook zijn dat je beide melanines in gelijke hoeveelheden hebt, waardoor je haarkleur rood wordt.

Rood haar komt het meest voor bij mensen uit bepaalde geografische gebieden. In Europa bijvoorbeeld, is het aantal roodharigen aanzienlijk hoger dan in andere gebieden in de wereld. Dit komt omdat roodharigheid vaker voorkomt in bepaalde Europese bevolkingsgroepen, zoals Ieren, Schotten en Scandinaviërs.

Er zijn ook bepaalde genetische factoren die de kleur van je haar bepalen. Bepaalde genen in het DNA van een persoon zullen bepalen of hun haar blond, bruin of rood is. Als een persoon een verhoogde kans heeft op een bepaalde haarkleur, dan zullen deze meer melanines produceren die de betreffende kleur weergeven.

Naast de genetische factoren en het evenwicht tussen de twee soorten melanine, spelen er ook andere factoren een rol bij het bepalen van de haarkleur van iemand. Als je bijvoorbeeld veel in de zon bent, kan de ultraviolette straling veranderingen veroorzaken in je haar. Dit komt omdat de UV-straling de pigmenten die zich in je haar bevinden kan aantasten. Dit kan er dan toe leiden dat je haar lichter wordt of subtiele schakeringen krijgt.

Kortom, er zijn veel factoren die bijdragen aan de kleur van je haar. Of je nu roodharig, blond of bruin bent, het is belangrijk om te weten dat je kleur het gevolg is van een combinatie van genetische factoren, het evenwicht tussen pheomelanine en eumelanine en andere factoren.

Als je ook andere kleuren in je haar wilt, maar niet wilt dat de kleur vervaagt, kun je altijd kiezen voor kleuring. Als je geen tijd hebt om je haar continu te stijlen of te verven, is een permanent een goede optie. Met behulp van een permanent haal je de pigmenten uit je haar, waardoor de kleur die je koopt, permanent in je haar blijft.

Het kiezen van de juiste haarkleur is je eigen keuze. Hoewel er bepaalde meticulaire factoren zijn die de kleur van je haar bepalen, kun je altijd experimenteren met verschillende kleuren, met of zonder behulp van semi-permanente en permanente haarkleuringen. Kies wat jij het mooist vindt, en ga voor het resultaat dat bij je past!