Mijn manier om met nagelbijten af te rekenen

Bijt je nagels niet af. Hoe vaak heb je deze woorden al gehoord? Ik in ieder geval heel vaak. Gelukkig is dat verleden tijd! Vandaag ga ik je vertellen hoe ik van nagelbijten afgekomen ben! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder. šŸ™‚

Ik dacht altijd dat ik assertief en standvastig was. Als ik beloofde iets niet te doen, zou ik me daaraan houden. Helaas veranderde dit toen ik begon met nagelbijten. Ik was aan het leren voor mijn examens, gestresst over de resultaten en begon mijn nagels af te bijten. Dit werd een gewoonte. Ik doe het onbewust. Het was echt lastig om ermee te stoppen dus ik besloot er meer informatie over op te zoeken.

ONYCHOPHAGIA is nagelbijten

Ik ben niet verbaast dat nagelbijten een veelvoorkomend probleem is. Er wordt veel over gepraat en veel mensen die ik ken doen of deden het. Ik wist alleen niet dat deze gewoonte een naam had. Nagelbijten kan vormen van verslaving aannemen (je kunt er niet mee stoppen), dit staat bekend als onychophagia, dit is Grieks voor ‘nagels eten’.

In de meeste gevallen bijten we de nagels van onze vingers. Ik heb echter ook verhalen gehoord van mensen die hun teennagels afbijten. Ik kan er niet eens bij! Nagelbijten komt veel voor, vanaf een jaar of 5 gaan kinderen dit doen en het gaat vaak vanzelf over. Bij mij was dat anders.

Oorzaken nagelbijten

Waarom bijten we nagels? Niet iedereen stopt hun nagels in de mond in plaats van een broodje. Er zijn verschillende hypothesen die proberen uit te leggen waarom we nagelbijten. Er is er Ć©Ć©n die uitgaat van angst en stress. Deze overtuigt mij het meest. Als we ons onzeker voelen kunnen we stoom afblazen op onze nagels. Dat was bij mij het geval.

Een andere hypothese zegt dat nagelbijten het resultaat is van een verstoorde balans van ijzer, koper of vitaminen. Het lichaam heeft tekort aan deze ingrediƫnten en zorgt er onbewust voor dat we gaan nagelbijten. Wetenschappers hebben geprobeerd te bewijzen dat nagelbijten gelinkt kan worden aan een lage economische status, ikzelf twijfel aan deze theorie.

Gevolgen van nagelbijten zijn:

  • Sterk beschadigde nagelplaat
  • Afgebroken en vervormde nagels
  • Kaakproblemen
  • Beschadigd tandoppervlak
  • Hoger risico op bacteriĆ«le en virale infecties
  • Vergiftiging en huidletsel

Stoppen met nagelbijten

Maar dan de vraag: hoe stop je ermee? Ik heb veel methoden getest en ik moet zeggen dat nagelbijten lastig te behandelen is. Ik gebruik het woord ‘behandelen’ omdat het een gewoonte is die behandeling nodig heeft. Ik gaf niet op. Iedereen is verschillend dus verschillende behandelingen werken, zolang je maar Ć©Ć©n effectieve en passende oplossing vindt. Wat raad ik aan?

1. Bittere nagellak

Er is nagellak die bitter smaakt om zo te voorkomen dat jij je nagels in jouw mond stopt. Dit is een professionele en goedkope behandeling. Bij elke drogist vind je dit soort nagellak. Vaak wordt het bij kinderen gebruikt. Na het aanbrengen van de nagellak smaken de nagels vies en wordt daarmee het nagelbijten minder aantrekkelijk. Deze nagellak blijft minder lang zitten dus je moet het steeds opnieuw aanbrengen. Het werkt niet voor iedereen. Ik ken mensen die deze smaak juist lekker vinden.

2. Manicure

Toen ik rond vroeg over stoppen met nagelbijten zeiden mensen: passende manicure. Als je nagels lang zijn heb je meer mogelijkheden en gaan we sneller bijten. Als je nagelbijten wil voorkomen moet je je nagels kort knippen en dan een mooie kleurtje geven. Veel vrouwen vinden het zonde om dit mooie effect teniet te doen door te gaan bijten. Dit werkte helaas niet voor mij. Ik verwijderde de nagellak met mijn tanden. Gellak verwijderen is moeilijker dus misschien is dat een betere oplossing. Een manicure die lang blijft zitten kan een effectieve oplossing zijn tegen nagelbijten.

3. Gewoonte veranderen

Bovengenoemde nagelverzorging is een manier om een gewoonte te veranderen, in plaats van bijten gaan we voor de nagels zorgen. Het is altijd goed om een manicure set bij je te hebben en de vijl te pakken elke keer als je wil bijten. Ook kun je het nagelbijten vervangen door lekkere snacks zoals noten, gedroogd fruit of verse groente. Natuurlijk ga ik je niet zeggen dat je chocolade moet nemen tegen de stress, wortels werkte voor mij ook goed. Ze hielpen me te stoppen met nagellak en tegelijkertijd kreeg ik een vitamine boost.

4. Nepnagels

Als nagelbijten jouw verslaving is en crunchy groente niet helpt: probeer nepnagels. Het heeft twee voordelen: acryl- of gelnagels zijn moeilijk af te bijten. Daarnaast kan de natuurlijke nagelplaat regenereren en groeien onder de nepnagels. Als je de nepnagels verwijderd zal de nagel er weer beter uitzien. Nepnagels zijn een super effectieve oplossing tegen nagelbijten.

Hoe ben jij van het nagelbijten af gekomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *